CFL kommer till Sverige och Norrköping den 12 januari

I början av januari har nedan svenska spelare en möjlighet att ta en plats i den kanadensiska professionella fotbollsligan Canadian Football League. På uttagningen den 12 januari kommer spelarna att testas av representanter från CFL.

CFL Combine i Maxihallen i Norrköping är en unik möjlighet att ta sig vidare till en sista uttagning i Kanada den 26-28 mars 2020 och drömmen om ett proffskontrakt med CFL, Canadian Football League. 

Uttagningen kommer gå att följa live både på plats i Maxihallen i Norrköping kl. 11-15 och online på https://solidsport.com/saff/watch/cfl-global-combine-sweden

De spelare som kommer att delta i uttagningen den 12 januari är:

De tester som spelarna kommer att utföra är bland annat nedan:

  • 40 yards
  • 20 yard short shuttle (shuttle run)
  • 3 cone drill (L-drill)
  • Vertical jump
  • Broad jump
  • Bench press

Utöver ovan tester kommer spelarna också testas på positionsspecifika övningar. 

Proffsligan Canadian Football League etablerades 1958 och spelades säsongen 2019 med 9 deltagande lag. Mästare blev Winnipeg Blue Bombers som besegrade Hamilton Tiger-Cats med 33-12 inför 35 440 åskådare i Grey Cup, den kanadensiska motsvarigheten till NFL:s Super Bowl. 

Två lag – Saskatchewan Roughriders och Edmonton Eskimos – snittade båda mer än 30 000 åskådare på sina hemmamatcher under säsongen. Ytterligare fyra hade mer än 20 000 åskådare i snitt på sina hemmamatcher.

Medellönen i ligan ligger på drygt 700 000 kronor per säsong, men de stora stjärnorna tjänar mer. Säsongen 2019 var det stjärnorna bland annat Saskathweans QB Cody Fajardo, Edmontons QB Trevor Harris, liksom ligans bästa running back, Winnipegs Andrew Harris och CFL:s främsta wide receiver, Hamiltons Brandon Banks, som ledde ligan med 112 mottagningar för 1 550 yards och 13 touchdowns under säsongen 2019.

Reglerna i den kanadensiska fotbollen skiljer sig åt den amerikanska på flera sätt, de två stora är att lagen har tolv spelare på plan – istället för den amerikanska fotbollens elva – och att lagen endast har tre försök på sig att få nya försöka, vilket gör att spelet bli mer inriktat på att flytta bollen genom luften.

Välkommen att följa äventyret när CFL kommer till Sverige den 12 januari!

Vid frågor kontakta Robert Sundberg, robert.sundberg@amerikanskfotboll.com eller Minette Rogner, minette.rogner@amerikanskfotboll.com.