Upplagt för tidernas sportfest på Stadion

På lördag avgörs SM-finalerna i amerikansk fotboll på Stockholms stadion och om det har funnits en liten oro för att VM-kvartsfinalen Sverige-England i fotboll skulle överskugga evenemanget så är den som bortblåst nu. I stället kommer det att smälta samman till en riktig matchfest.
– Det här är ju ett utmärkt tillfälle att få två olika sporter – vår nationalsport och två SM-finaler i en minoritetssport – att göra något tillsammans. Med detta får man möjlighet att för en billig peng se tre toppmatcher på samma dag, säger Niclas Backlund, ordförande i arrangerande Stockholm Mean Machines.

Evenemanget på lördag börjar redan 11:00 med att ”Tailgate” öppnar. Det är ett eventområde där det bland annat finns aktiviteter för barn och så kommer Pitchers Mariatorget att ha ett öltält precis utanför arenan. Inne på stadion kommer det finnas mat och alkoholfri dryck till försäljning.

13:00 är det dags för Carlstad Crusaders och Stockholm Mean Machines herrar att göra upp om SM-pokalen i dagens första match som också sänds direkt på CMore för den som inte har möjlighet att ta sig till Stockholm.

När den matchen är slut och folk hunnit fylla på lite i magen slås storbildskärmen på och publiken får se Sveriges kvartsfinalmatch mot England i fotbolls-VM innan uppmärksamheten återgår till amerikansk fotboll och till damernas SM-final då Örebro Black Knights möter Carlstad Crusaders.

Arrangörerna jobbar stenhårt på en lösning för att även dammatchen ska kunna sändas på CMore.
– Från vår sida är det självklart att dammatchen ska sändas på ett eller annat sätt, säger Niclas Backlund och poängterar att jämställdhetsfrågan är viktig för arrangerande SMM.

Att det även ska visas VM-fotboll under arrangemanget har den senaste veckan varit en av de saker som arrangörerna arbetat med.
– Det finns ju en storbildskärm på stadion och om vi ändå har hyrt stadion så varför inte ta tillfället i akt och använda Sveriges mest anrika arena för att visa kvartsfinalen i fotbolls-VM? säger Niclas Backlund.

Det har möjliggjorts genom ideella krafter och genom ett starkt stöd från sponsorerna.
– Jag vill tacka alla våra sponsorer som gjort detta möjligt genom att säkra och täcka eventuell förlust i evenemanget, säger Backlund.

Men den viktigaste frågan i sammanhanget har varit att se till att fokus ligger på båda SM-finalerna.
– Utmaningen har varit att säkerställa att damerna känner sig prioriterade och att de också förstår att vi genom att flytta deras match hoppas locka mer publik till deras match, förklarar Niclas Backlund. En annan utmaning har varit vårt behov av funktionärer som arbetar frivilligt från 09:00 till midnatt. Där jag vill tacka medlemmarna i Stockholm Mean Machines och vårt farmarlag Upplands Bro för deras kraftansamling. Att få tekniken att fungera med direktsänd tv är också en utmaning, där vill vi tacka TV4 och Stockholms stad som varit behjälpliga med att lösa detta.

Svenska fotbollförbundet har också varit synnerligen behjälpliga.
– Vi har haft ett flertal bra samtal och det känns verkligen som att idrottsrörelsen kommer tillsammans i det här, säger Kristian Elisson, ordförande SAFF.

 

Finalen för damer planeras nu att starta 19.00.

 

Här köper du biljetter

För mediaackreditering mejla: fredrik.haraldson@saff.rf.se