Tyresö kämpar för bättre tider

Friday Night Football: 18 startspelare och alla coacher utom en försvann till i år. För Tyresö Royal Crowns handlar årets säsong om att kämpa och överleva med sikte på ljusare tider – redan nästa år!

Leo Billgren är comebackande coach. Han ledde A-laget 2010-2012 och har därefter coachat ungdomslag i Tyresö, i sydöstra Stockholm, samt quarterbacks på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala.

I slutet av januari fick han frågan om att ta över uppgiften som head coach.

I början av februari bestämde han sig och tackade ”ja”.

– En normal försäsongsträning börjar i november, så det säger sig självt att det är sent att köra igång ordentligt två månader före seriestart, säger Leo Billgren som får förlita sig på unga spelare från mestadels de egna leden, och endast två importer, en från Finland och en från Storbritannien.

Stort ansvar

– Det positiva med det är att många unga spelare har fått spela mycket och ta stort ansvar. Det utvecklar både dem och laget.

Trots att det inte blivit en enda seger i Superserien så upplever Leo Billgren inte att Tyresö ligger så långt efter de övriga lagen:

– Nej, vi har gjort många bra matcher och spelat bitvis jämnt mot de övriga lagen, matcherna mot Carlstad och Örebro undantagna. Problemet är att vi inte orkar spela bra under hela matcher, som mot Uppsala senast. Vi släppte iväg dem i början och orkade inte på slutet. Däremellan spelade vi jämnt.

Ge sig själva chansen

Som coach för ett lag som sladdar i tabellen handlar det mycket om att mäta på andra saker än vinster och förluster.

– Vi kan till exempel mäta på hur väl förbereder oss och ger oss själva chansen att göra en bra match. Det är så vi tänker inför matchen mot Örebro. Vi ska ge oss själva chansen att göra en betydligt bättre match än senast (69-0 till Örebro, reds. anm.).

Med så pass lång erfarenhet av Superserien som Leo Billgren har är frågan given: Har serien utvecklats, och i så fall hur?

Fler lag behövs

– Jag önskar jag kunde svara ”ja”, men jag tycker faktiskt inte det, i alla fall inte senaste året. Många trodde att serien skulle bli bättre när ett lag drog sig ur, STU, och spelare därifrån gick till andra klubbar, men det enda som har hänt är att de har gått till de bättre klubbarna vilket bidragit till att göra serien ojämnare. Vi behöver fler lag i Superserien helt enkelt.

– Vi i Tyresö ska bidra genom att vara ett lag för slutspel redan nästa år.

Matchen Tyresö Royal Crowns-Örebro Black Knights sänds direkt i CMore och TV4 Sport med start 18.20 fredag 2 juni.