Tjurigt gäng skyndar långsamt

I mars drog sig laget ur Superserien. Nu är det full fart framåt med många spelare, idel segrar och semifinal i division 1 i helgen mot Kristianstad Predators. STU Northside Bulls är ett tjurigt gäng som inte ger upp i första taget.

Head coach Marcus Juhlin kom från Karlstad och Crusaders till Stockholm och ”Tjurarna från Norrort” till säsongen 2015. Då som offensiv koordinator.

I augusti förra året fick han ansvaret som head coach. Han höjde ambitionen genom att bland annat satsa på ett lag utan importer, att få alla att betala medlemsavgiften och på ett ökat och bättre samarbete med Solna Chiefs och Täby Flyers.

– Tiden gick och det kändes som att inte tillräckligt mycket hände. Våra resurser matchade helt enkelt inte våra ambitioner. Vi hade bara tio signade spelare och det var rätt beslut att dra oss ur Superserien, förklarar Marcus Juhlin.

Sebastian Schedin och Marcus Juhlin.
Foto: Maria Schedin

STU Northside Bulls började förbereda sig för en säsong i division 1. Och vilken säsong det blev! Idel segrar och rankat nummer ett när laget klev in i slutspelet.

Uppträder som ett lag
– Vi kom in i en positiv spiral. Vi har 41 signade spelare och är cirka 30 med på matcherna. Vi är bra i alla lagdelar, men speciellt i defensiven, och vi har fått ihop defensiven och offensiven med varandra. Vi uppträder helt enkelt som ett lag. De tuffaste matcherna har varit mot Arlanda, annars har vi haft matcherna under kontroll, berättar Marcus Juhlin som anser att klubben nu har två vägar att gå: Den snabba vägen med sikte på Superserien 2018 eller den långsamma vägen med sikte på 2019.

– Jag föredrar den långsamma vägen, att mogna ett år till i division 1. Hellre det än att gå upp i Superserien och få stryk i de flesta matcherna. Då är risken stor att folk tröttnar och lägger av. Jag vill bygga vidare på den positiva spiralen i division 1, låta de tolv U19-spelarna som är på väg in i A-truppen spela in sig i laget och komma väl förberedda till Superserien 2019. Att vara ett topplag i division 1 innebär förmodligen också att vi får tillbaka en del spelare som gått till andra klubbar. I division 1 kan vi en bra nivå på det antal träningar som passar dem. Hellre många som ger något hela tiden än få som måste ge allt.

Mentala styrkan avgörande
För att det ska bli aktuellt med Superserien över huvud taget krävs det till att börja med vinst på lördag mot Kristianstad Predators som spelade final mot Arlanda Jets förra året.

– Vi spelar ungefär likadan fotboll: snabbt standardspel i högt tempo, lite utspritt. Den mentala styrkan blir avgörande. Vi har en liten fördel i att vi spelar hemma tack vare att vi rankades etta i slutspelet, säger Marcus Juhlin valde att ”komma ut” under sin tid i Carlstad Crusaders och även har saker utanför planen att glädja sig åt just nu: Svenska Amerikansk Fotbollförbundet blev av fackförbundet Unionen utsett till Årets hbtq-arbetsplats 2017 – en utmärkelse som mottogs av SAFF:s styrelseledamot Henric Hedberg och kanslist Monica Gårdström under Pride-festivalen i slutet av juli.

– Utmärkelsen är ett kvitto på den lyckade satsningen på hbtq-certifieringen och visar att vi har tagit det sista klivet och på allvar blivit en inkluderande och välkomnande idrott. Utmärkelsen har gjort det mer officiellt. Jag ser bevis på vår inkludering hela tiden. Vi får spelare från andra idrotter, bland annat ishockeyn, och en del av de som kommer känner att de inte passar in i andra idrotter på grund av exempelvis viss övervikt. I amerikansk fotboll är alla välkomna. Alla har en plats och funktion att fylla!

Den andra semifinalen i division 1 herrar är av derbykaraktär och spelas mellan Borås Rhinos och Göteborg Marvels, också den på lördag.

STU Northside Bulls möter Kristianstad Predators
hemma i semifinalen.
Foto: Maria Schedin