Sverige sprang över Danmark i NM-premiären

Sverige gjorde sin första touchdown redan efter sju sekunder och gav aldrig Danmark en chans. Ett imponerande svenskt landslag övertygade storligen i premiärmatchen av nordiska mästerskapen för herrjuniorer i danska Helsingör och vann till slut med hela halvtreds mot nul – eller 50–0 (34–0). Foto: Michael Jensen/ Foto-Jensen

Det tog inte lång tid för Sverige att visa att man är att räkna med i kampen om NM-guldet. Det tog faktiskt så lite som sju sekunder, för det var så lång (eller kort) tid det tog för Danmark att kasta en interception på matchens första offensiva spel och för Cewin Eriksson att springa in bollen i danskt målområde och en svensk 6–0-ledning.

Danmark fortsätter att ha svårt med anfallsspelet och tappar flera bollar i ett disigt och blött Helsingör. Första gången Sveriges anfall har bollen springer däremot Alexander Kennedy Chaanhing 35 yards rakt genom det danska försvaret. Även om det spelet tas bort av en flagga och Sverige får nöja sig med att 29 yards långt field goal av Walter Lundström fram till 9–0 så är det en indikation på vad som komma skall.

Och det dröjer inte länge innan Sverige är tillbaka i danskt målområdet. Denna gång är det QB Johan Hallgren som tar vara på en ett gigantiskt hål som öppnats upp av den svenska offensiva linjen – Sverige vänster guard Elliot Heijmer tar till exempel helt bort sin danska motståndare från spelet – och springer orörd 62 yards för en touchdown. Sverige kan matchen igenom springa bollen effektivt mot ett tappert kämpande, men inte tillräckligt starkt, danskt försvar. Ställningen blir 16–0 med 3 minuter och 13 sekunder kvar av första kvarten efter Sveriges senaste touchdown. Och med 47 sekunder kvar av samma kvart utökar Alexander Kennedy Chaanhing Sveriges ledning till 22–0-vilket blir 23–0 när Walter Lundström sparkar in extrapoängssparken.

Det dröjer en bit in i den andra kvarten innan flera svenska poäng ramlar in i poängprotokollet, men de kommer när Oliver Langlais tar emot en TD-passning från Johan Hallgren fram till 30–0. Och med drygt tre minuter kvar av första halvlek hittar Oliver Lundberg stora luckor i det danska försvaret och springer 85 yards längst med högerkanten och utökar den svenska ledningen till 37–0, vilket också blir halvtidsresultatet.

Sveriges tredje running back att hamna i poängprotokollet, Oskar Andersson, kan promenera in i det danska målområdet och utöka Sveriges ledning till 43–0 efter att ha tagit emot en ”swing pass” från Johan Hallgren en bit in i tredje kvarten. I den fjärde kvarten kommer Carl Östman in som QB för Sverige men det är Oskar Andersson som gör sin andra touchdown – vilket också är Sverige sjunde och sista. Walter Lundström sparkar in extrapoängen och fastställer slutresultatet till 50–0 till Sverige.

Sverige springer effektivt med bollen matchen igenom, passar bollen när man behöver och det svenska försvaret imponerar när de håller nollan i premiären mot ett överväldigat danskt anfall som hade det svårt under matchen. Trots storsegern var förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt självkritisk och menade att laget inte spelade riktigt som de förväntat sig och att det är saker som behöver bli bättre till matchen mot Finland på torsdag. Men han sa också att Sverige har flera riktigt bra spelare på plats i Danmark och att det märktes på resultattavlan.

Sverige, som nämndes ovan, sin andra match i turneringen mot Finland nu på torsdag, den 21 oktober, med avspark kl. 16.30. Vinst svensk vinst försvarar Sverige sitt NM-guld från 2019 i Kristianstad.

Sveriges poänggörare
Alexander Kennedy Chaanhing 12
Oskar Andersson 12
Walter Lundström 8
Johan Hallgren 6
Oliver Langlais 6
Oliver Lundberg 6