Sverige föll i välspelad nagelbitare i Helsingfors

Sveriges damlandslag var så nära, så nära att stjälpa de regerande Europamästarinnorna Finland  på MUP Stadium i Vantaa utanför Helsingfors. Men efter en fjärde kvart där lagen turades om att vara i ledningen var det till slut finskorna som stod som segrare med minsta tänkbara marginal – 21-20, efter att Sverige varit i ledningen med 12-6 i halvlek.

Efter matchen var det många som menade att detta var en av de bättre damlandskamper som Sverige har spelat. Och kanske var förlusten en perfekt motivation inför kommande EM-spel för Sveriges del? Men för stunden denna soliga lördagseftermiddag kändes förlusten ack så bitter.

Finland inledde bäst och tog ledningen med 6-0 genom Mari Jääskelä – och hade de inte fumblat bollen ur Sveriges end zone på sin första drive i matchen hade ledningen kunnat vara större. Men i andra kvarten när Linda Johansson kom in som quarterback fick Sverige fart på anfallsspelet. Linda Johansson hittar fram till Anna Hedström som springer in 6-6, och när Finlands anfall fumblar bollen kan Sverige ta ledningen på första halvlekens sista spel med 12-6 när Johansson hittar fram till Karin Ullén för en TD.

Linda Johansson fick under matchen 10 av 19 passningar för 173 yards, 3 TD-passningar och en interception (som vi återkommer till). Tidigare nämnde Ullén stack ut med sina 7 mottagningar för 104 yards och 1 TD, och hon sprang också 5 gånger för 44 yards. I opportunistiskt svenskt försvar, som tog fyra fumbles från Finland, visade Gabriella Brönnegård vägen med sina 7 tacklingar, medan den defensiva kaptenen Tove Hedengren utgick med en skada en bit in i matchen.

Den tredje kvarten blev poänglös, med fortsatt svensk ledning 12-6, och det var återigen Finland som höll i taktpinnen i matchen. Men i den fjärde kvarten kommer Sverige tillbaka med besked och matchavslutningen blir en riktigt fotbollsfest trots det trista slutresultatet med svenska ögon sett.

Med 8:29 kvar av matchen återtar Finland ledningen i matchen med 13-12 – återigen genom Mari Jääskelä, som också utses till Finlands MVP i matchen. Men Sverige svarar direkt när Linda Johansson hittar fram till Emma Sandsjö för en touchdown, och sedan ytterligare två poäng genom en passning till Hanna Karlsson.  20-13 till Sverige med 6:38 kvar.

Men Finland fortsätter springa med bollen, under matchen springer de hela 52 gånger för 261 yards, och Sveriges försvar har svårt att stå emot de tunga finskorna – som också kan återta ledning, 21-20 genom duktige Tytti Kuusinen, med 4:11 kvar av denna oerhört dramatiska match.

Sveriges anfall ger inte upp och för ner bollen till Finlands 18-yards linje, men misslyckas att konvertera på ett fjärde försök. Finland försöker knäa ut matchen, men det finns tid kvar på klockan och de tvingas punta iväg bollen och ge Sverige en sista chans. Och Sverige tar bollen hela vägen ner till Finlands 20-yardslinje… men Linda Johanssons sista passning i matchen slutar med en finsk interception samtidigt som tiden rinner ut och hemmapubliken får anledning att jubla.

Förlust för Sverige, men en moralisk seger mot de regerande Europamästarinnorna och ett minst sagt bra avstamp för det ”nya” damlandslaget under ledning av nya förbundskapten Christian Forsman. Framtiden är ljus för Sverige!