Retur och chans till revansch för 86ers

– Den här matchen är väldigt viktig för oss att vinna. Gör vi det med minst två touchdowns får vi troligen möta Carlstad Crusaders i NEFL-finalen, säger Uppsala 86ers headcoach Moe Kadkhodai inför söndagens returmöte mot finska mästarna Helsinki Roosters.

– Det är matcher som de mot Roosters och Crusaders som utvecklar oss som lag, menar Kadkhodai.

I den första matchen mot Roosters i Helsingfors för tre veckor sedan kom Uppsala tidigt i underläge med två touchdowns. Sedan kom de igen, ledde ett tag, och var lika en bit in i den sista kvarten. Men Roosters avslutade med två snabba touchdowns och nu måste Uppsala vinna med minst två touchdowns för att gå vidare till NEFL-finalen om en månad.

– Det var ingen bra början eller avslutning på den matchen. Inte heller mot Carlstad Crusaders förra helgen hade vi någon bra start. Men nu efter tre matcher börjar saker och ting falla på plats, tycker Kadkhodai.


Första mötet mot Helsinki Rooster i Helsingfors
var tätt och tufft.
Foto: Uppsala 86ers

Uppsala har en bred trupp den här säsongen med närmare sextio spelare på rostern, men som för så många svenska lag är det en ständig brist på offensiva linjespelare.

– Tyvärr är det så. Vi har så det räcker för en förstauppställning men skadar sig någon är det inte optimalt. Det är något vi jobbar på och senare i vår kommer det förstärkning då Collins Nwaogu från Storbritannien ansluter till laget, avslöjar Kadkhodai.

Inte titta på resultattavlan
De finska mästarna kommer till Uppsala med bra självförtroende. Men två touchdowns är ingen stor marginal och det är inte helt enkelt att återhämta sig efter en lång resa på sjön.

– Det gäller för oss att inte titta på resultattavlan för mycket, menar Roosters headcoach Marquette Floyd som också ser sin O-line som den viktigaste lagdelen på söndag.

Båda lagen gjorde många misstag i den första matchen då det var snöblandat regn och blåst.

– Både vi och Roosters hade svårt att fånga bollen. Tur att vårt springspel fungerade bättre. Men vi måste ha flera alternativ i vårt spel än att lita på att Victor hittar luckor att springa i, menar Kadkhodai.

Victor StPierre Laviolette firade stora triumfer både mot Roosters och i vinstmatchen mot Tyresö Royal Crowns. Men han hade det inte lätt i matchen mot Crusaders då de svenska mästarna var överlägsna i box spelet. Faktum är att Uppsala hade minus yards på sina springspel. Något som Uppsala inte drabbats av på överskådlig tid

I matchen på söndag återkommer bl annat Josef Saker som runningback och det kan vara bra för Victor med lite avlösning då och då.

Passningsspelet har hållit en bra nivå i de inledande matcherna även om Uppsala QB, Kieran McDonagh, fått väldigt kort om tid på sig att passa.
Det finns anledning att tro att Uppsalas O-line fått sig en duvning i veckan som kan ge resultat.

Matchen spelas kl 14:00 på Österängens IP. Den kan även följas via Uppsala 86ers livestream på:
https://86ers.solidtango.com/live/nefl-uppsala-86ers-vs-helsinki-rooster

Starters för Uppsala 86ers:
Offense:
77 – OL Markus Selin
67 – OL Rasmus Karlsson
55 – C Mathias Liljestrand
61 – OL Rasmus Andersson
78 – RT Daniel Söderberg
31 – RB Victor St Pierre Laviolette
11 – WR Blake Marklew
88 – WR Björn Thurmon
9 – WR Fabian Söderberg
4 – WR Denny John
2 – QB Kieran McDonagh

Defense:
24 – DL Fredrik Zetterlund
6 – DL Gustav Kierebinski
94 – DL Mattias Söder
52 – DL Richard Liljestrand
5 – LB Joshua Akena
56 – LB Robin Prevolnik
44 – LB Sam Sjölund
16 – DB Maximilian Garcia-Persson
1 – DB Nicko Peterson
3 – DB Cristoffer Dessezar
7 – DB Amat Jobe

Inträde till matchen:
Vid förköp: 100:- (50:-)
Vid ingången: 140:- (80:-)

Streamen kostar 69:-.