Personlig utveckling kan bli guld värt i NM

Hallå där, Sebastian Brinkenfeldt, head coach för U17-landslaget som spelar Nordiska Mästerskapen i Vejle, Danmark, med start torsdag. 

Vad är målet med NM, Nordiska Mästerskapen?
– Det är både att vinna, vi är försvarande mästare, och att slussa spelarna vidare i landslagstrappan genom att utveckla dem att respondera på utmaningen, trivas i hetluften och kunna agera och prestera under stress. Det sistnämnda är vårt huvudfokus och Utvecklingslandslaget Ungdom, ULU:s, ”affärsidé”: Långsiktig utveckling är alltid viktigare än kortsiktiga resultat.

Du har infört ett delvis nytt sätt arbeta i ungdomslandslagsverksamheten i år. Berätta?
– Vi bjöd in till öppna samlingar runt om i Sverige under april och fick då chansen att träffa cirka 220 spelare. Utav dessa tog vi ut och samlade 65 spelare i somras på ett tredagars utvecklingsläger, för att sedan välja ut spelare till den gånga helgens uttagningsläger. Vi vill ge fler chansen att visa upp sig och därmed skaffa ett bredare underlag att plocka ut truppen ifrån. Vi tror att lokal närvaro är av stor vikt och detta upplägg är ett bra sätt att få koll på fler spelare, samt träffa och samtala med föreningarnas coacher.

Sebastian Brinkenfeldt, head coach Utvecklingslandslaget Ungdom,
ser fram emot Nordiska Mästerskapen U17 i Danmark som startar på torsdag.

Foto: SAFF

Hur är statusen på spelarna i dag, jämfört med för några år sedan?
– Om vi tittar specifikt på den här truppen till Nordiska Mästerskapen, så har vi aldrig haft så fysiskt väl förberedda spelare på många positioner. Tittar vi generellt i fotbolls-Sverige på ungdomssidan behöver vi coacher blir mer medvetna om korrelationen mellan fysik och teknik, det vill säga om du inte har tillräcklig fysik som spelare kan du inte göra ditt jobb. Exempelvis en wide receiver som saknar rörlighet och styrka kommer varken att kunna springa passrutter eller blockera på den nivå som krävs.

Vad söker du och dina positionscoacher för egenskaper hos spelarna när du tar ut dem till landslagsuppdrag?
– Primärt söker vi en inneboende vilja att anstränga sig att utvecklas, samt att trivas i tävlingssituationen och kunna hantera inte bara beröm, utan också konstruktiv kritik. Du måste brinna för viljan att utvecklas och du måste uppskatta när det blir obekvämt.

Hur mår svensk ungdomsfotboll i dag?
– Jag är lite orolig. När jag besökte Dukes Tourney i Skövde i somras såg jag fler mixade lag, där tre-fyra föreningar gått ihop och bildat ett lag. Vi ser hur en del stora, etablerade föreningar fick dra sig ur för att de inte fick ihop lag, samtidigt som merparten av sidlinjerna i ungdomsserierna har endast ett fåtal coacher. Jag känner också en oro för att det blir ett diversifierat fotbolls-Sverige där många föreningar inte har kraft och ambitionen att växa och utvecklas sportsligt, och att de redan etablerade föreningarna slutar att utvecklas på grund av för liten konkurrens.

Vad är din lösning på problemet?
– Att träffas och utbyta erfarenheter, och på det sättet utvecklas – inte minst på coachsidan. Det är oerhört viktigt att vi coacher blir bättre i våra respektive roller, som ledare och lärare av sporten, så att vi kan ge spelarna rätt förutsättningar att utvecklas och nå sin fulla potential. Att bygga en mötesplats för alla coacher som behöver, och vill, utvecklas är ett avgörande steg. Här spelar RIG i Uppsala en central roll. Hela ledarstaben med Andreas (Ehrenreich) och Robert (Johansson) i spetsen gör ett fantastiskt jobb och jag är övertygad om att RIG:s inverkan på amerikansk fotboll i Sverige kommer vara fundamental, både för spelare och coacher. Att dela deras kunnande är en av nycklarna.

Fotnot: Sverige möter Finland på fredag med start kl. 13.00. Dagen före spelar Danmark mot Norge. Segrarna möts i final på lördag, och förlorarna spelar match om bronset samma dag. Matcherna streamas live och kan ses under länken:

http://zibrasport.dk/daff/live/

 

Truppen till NM:

Antonsson Philip QB Göteborg Marvels
Bennaceur Elias WR Täby Flyers
Berg Isak DL Carlstad Crusaders
Boman Carl RB Sollentuna Stars
Burell Ludvig OL Täby Flyers
Cahlin Johan FS Göteborg Marvels
Eshagi Alexander OL Stockholm Mean Machines
Hallgren Johan QB Täby Flyers
Hedlund Jonas LB Täby Flyers
Hörnell Filip CB Eskilstuna Sharks
Isaevski Sebastian OL Limhamn Griffins
Isaksson Axel LB Stockholm Mean Machines
Jeppsson Samuel CB Limhamn Griffins
Johansson Fabian WR Täby Flyers
Jungermark Fabian OL Karlskoga Wolves
Karlsson Johannes OL Täby Flyers
Klerestam Erik LB Örebro Black Knights
Krogius Elliot FS Täby Flyers
Lentell Erik RB Stockholm Mean Machines
Levinson Carl WS Täby Flyers
Lindberg Linus DL Karlskoga Wolves
Mangelin Marcus DL Carlstad Crusaders
Mazetti Klas CB Limhamn Griffins
Moberg Calle DL Sollentuna Stars
Nesic Alexander WR Limhamn Griffins
Prasopsin Waraphon CB Stockholm Mean Machines
Qvarnström Max RB Täby Flyers
Ragnesjö Valter QB Täby Flyers
Segerlund Adam DL Uppsala 86ers
Svedlund Viggo WR Stockholm Mean Machines
Wikenhed Carl OL Limhamn Griffins
Wikström Victor WR Täby Flyers
Östlund Emil LB Carlstad Crusaders