Landslaget i fokus för Örebros Aaron Fiddler

Aaron Fiddler

Staberna kring den nya förbundskaptenen Andreas Ehrenreich börjar nu ta form. Svenska Amerikansk Fotbollförbundet har nyligen kommit överens med Örebro Black Knights huvudtränare Aaron Fiddler, 30, som blir ny offensiv coordinator i junior och herrlandslaget

”Jag har alltid önskat  att få arbeta med amerikansk fotboll på landslagsnivå”, säger Aaron  som så att säga har spelet i blodet. Han är nämligen son till Alan Fiddler, legendarisk high school-coach hemma i Virginia i USA.

Ett bevis på hans framgångsrika första säsong i Sverige fick han på årets MVP-gala den 8 juli inför SM-finalerna på Stadion då han tilldelades utmärkelsen Årets Coach i Superserien.

Aaron Fiddler kom tillsammans med sin familj från Charleston, West Virginia, till Örebro i vintras. I Virginia hade han ett coach-jobb för Hedgeville High School.

Hans uppdrag i Örebro är att bygga en grund som ska leda till fyra SM-guld (Herr, Dam, U 19 och CL) till 2020. Örebro slutade tvåa i grundserien i år, missade SM-finalen genom semifinalförlust mot Uppsala 86ers.

Trots sina relativt unga år är Fiddler en mycket erfaren tränare. Han vet hur man bygger upp ett lag från grunden. Redan som 22-åring lämnade han USA och åkte över till Europa och tjänstgjorde som offensiv coordinator för tyska Berlin Adler och fick senare samma roll för likaledes tyska Marburg Mercenaries. När han var 27 år hade han redan coachat olika lag i över 100 seriematcher.

Fiddler spelade själv high school football i Nitro och fortsatte sedan att jobba i sin pappas team i Glenville och i Patrick Henry High School.

”Det var verkligen en överraskning för mig när jag fick frågan från förbundet om att bli offensiv coordinator i landslagen”, säger Aaron som nu etablerat sig väl med familjen i Örebro och trivs alldeles utmärkt.

”Det här är nytt för mig och jag vet ännu inte så mycket om hur landslagsorganisationen fungerar. Men det ska verkligen bli kul att jobba med Andreas Ehrenreich”.

Han räknar med att börja på allvar i nästa månad när det blir uttagningar och träningsläger inför höstens matcher. Nu får han god nytta av de många timmar han spenderat med att titta på videoupptagningar av matcherna i Superserien.

”Vid det här laget känner jag till spelarna i Superserien ganska väl och vad de kan prestera. Tricket är bara att sätta rätt person på rätt plats och sedan få de offensiva spelarna att behålla bollen så länge som möjligt. Då kan inte motståndarna scora medan vi har chansen”, säger han.