Inför division 1-slutspelet

I helgen börjar slutspelet i division 1. Tomas Hallenberg, med ett förflutet i Göteborg Marvels, numera i flaggfotbollslaget Ale Brewers, har gått igenom matcherna på förhand för Amerikanskfotboll.com.

1. Arlanda Jets – Upplands-Bro Broncos
Andrarankad 2:a möter tredjerankad 4:a.

På pappret är det lätt att tro att matchen är avgjord på förhand. Arlanda Jets har superserierutin och vann division 1-finalen förra året. Upplands-Bro Broncos ställer upp med ett seniorlag för första gången. I grundserien slutade mötet med vinst till Arlanda Jets med 22 – 12.

– Spelarna är väldigt revanschsugna efter en match som spelmässigt var jämnare än resultatet visar, säger Upplands-Bro Broncos ordförande Michael Wennerholm.

Som nykomlingar pekar dessutom utvecklingskurvan ännu uppåt, så det finns förutsättningar för en spännande returmatch.

Spelas: Midgårdsvallen, Märsta, den 5:e augusti 18:00.
https://www.facebook.com/events/1438903756178411

2.Karlskoga Wolves – Jönköping Spartans
Tredjerankad 2:a möter andrarankad 4:a.

Karlskoga Wolves seniorlag drog sig ur serien 2015, truppen var helt enkelt för liten. I år är laget tillbaka i division 1 efter ett gediget rekryteringsarbete kombinerat med återvändande förmågor för att uppnå målet att kunna ställa upp med minst 20 spelare. Även coachingstaben stärktes, vilket gett bättre träningar och resultat därefter.

Jönköping Spartans var ett av få lag som vann över Karlskoga i grundserien. Säsongspremiären på Stora Valla slutade 12 – 20. Division 1 västra har varit väldigt jämn i år överlag och den sista matchen mellan Borås Rhinos och Carlstad Crusaders var för Jönköpings del direkt avgörande för att få delta i slutspelet.

Spelas: Kanalplanen, Karlskoga, den 5:e augusti 13:00
https://www.facebook.com/events/853964154759811

3. Skövde Dukes – Ystad Rockets
Förstarankad 3:a möter förstarankad 4:a.

Två lag som aldrig tidigare mötts. Skövde har haft en mestadels stabil säsong som avslutades med två utskåpningar av lagen i botten av division 1 västra för att säkra slutspelsplatsen. Det återstår att se om de kan få igång sitt spel mot mer rutinerade motståndare som Ystad, vars defense vanligtvis inte släpper in många poäng.

Ystads fjärdeplats i division 1 södra var en följd av förlusten i den jämna öppningsmatchen mot Ekeby. I sin sista match i gruppspelet vann de mot då obesegrade Göteborg Marvels, så det är ett lag med goda möjligheter till avancemang.

Spelas: Lillegårdens IP, Skövde, den 5:e augusti 14:00.
https://www.facebook.com/events/154586255106346

Foto: Ekeby Greys

4. Ekeby Greys – Djurgårdens IF
Andrarankad 3:a möter tredjerankad 3:a.

Helgens sista match är även den mellan två lag som inte mötts tidigare. Båda lagen har haft liknande säsonger med blandade resultat och stora siffror åt båda håll i matcher. Ekeby har många skador, speciellt på linjen, vilket kommer ställa extra stora krav på återstående spelare.

Djurgården har en lång resa ner till Skåne, något de inte är så vana vid. Deras längsta resa hittills i år var till Södertälje. Långa bortamatcher är något som ofta kan innebära en mindre trupp, så vi får se hur många spelare som står på plan när den blåa röken har lagt sig.

Spelas: Ekeby Skola, Ekeby den 6:e augusti 15:00
https://www.facebook.com/events/1596694700402767