Imponerande prestationer när CFL höll combine i Sverige

Foto: Jonas Domfors

16 spelare, ett hundratal besökare i Maxihallen och ett tusental tittare på livesändningen – och en biljett till Toronto till William James. Söndagens CFL Combine i Norrköping blev en imponerande uppvisning av vad svensk amerikansk fotboll har ett erbjuda.

Som ett led i samarbetet med den kanadensiska professionella fotbollsligan Canadian Football League arrangerade Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, tillsammans med Norrköping Panthers en ”regional combine” i Sverige söndagen den 12 januari, en unik möjlighet för svenska spelare att ta sig vidare till spel i Kanada.

“International Alliance of Gridiron Football” heter det samarbete som har som mål att sprida och stärka den amerikanska och kanadensiska fotbollen, liksom flaggfotbollen, globalt. Combines arrangeras under början av 2020 på flera olika platser  i världen. Från den svenska (dit 16 olika spelare var inbjudna) var det en – William James som har Arlanda Jets som moderklubb – som bjöds in till vidare uttagningar i Toronto 26-28 mars 2020. Hela uttagningen kan du se i efterhand här

Foto: Jonas Domfors

I de övningar som mättes stack William James ut: han var snabbast på 3 Cone Drill (6.96) och 20 Yard Short Shuttle (4.13), hoppade näst längst på Broad Jump (9’55”), näst högst i Vertical Jump (32.7) och sprang näst snabbast på 40 Yard Dash (4.87).

Marco Gudding från Carlstad Crusaders hade flest repetitioner på bänkpressen med 32, och två andra spelare som utmärkte sig var Malcolm Engström, defensiv linjespelare från Stockholm Mean Machines och Nicholas Peterson, defensiv back från Mean Machines. Båda placerade sig i topp 3 i flera övningar. Samtliga resultat från CFL Combine hittar du här

Mest gångbara i en internationell jämförelse var prestationerna i 3 Cone Drill, där William James tid hade varit den näst snabbaste på förra årets CFL Combine i Kanada. Nicholas Petersons tid hade varit den fjärde bästa och Malcolm Engström, som defensiv linjespelare, hade haft den sjunde bästa tiden av alla spelare.

Efter de moment som mättes var det positionsspecifika övningar och “1on1s” där offensiva linjespelare ställes mot sin defensiva motsvarighet och wide receivers ställdes mot defensiva backar. Intensiteten var hög och publiken bjöds på fin underhållning som avslutning på dagen.

Fler svenska spelare kan komma att bjudas in till Toronto i mars när samtliga globala combines är genomförda. Förhoppningen är också att samarbetet i framtiden ska skapa möjligheter för fler svenska spelare att ta sig vidare till Kanada som en del i en internationell professionell karriär.

Foto: Jonas Domfors