Göteborg Marvels Svenska Mästare division 1

Göteborg Marvels är Svenska Mästare i division 1 efter seger i finalen mot STU Northside Bulls med 21-13 (0-7).

Matchen på söndagseftermiddagen blev nästan en halvtimme försenad på grund av åska.

När den väl kom igång på Kristianstad IP verkade det som om göteborgarna var kvar i omklädningsrummet – mentalt sett.

STU tilläts nämligen göra touchdown med efterföljande field goal i sitt första anfall och tog således ledningen med 7-0. Det resultatet stod sig den första och ganska händelsefattiga halvleken ut.

Göteborg Marvels vann SM-finalen division 1
efter seger över STU Northside Bulls.

Foto: Jonas Persson

I andra var det som att det blev det en helt ny match. Och det var Marvels som tog tag i taktpinnen, klev upp och pressade STU högre upp i planen med ett par snabba sacks som resultat.

Göteborgarna gick från 0-7 till 21-7 innan stockholmarna kunde reducera anfallet efter Marvels sista touchdown med efterföljande field goal.

Med fem minuter kvar hade STU läge på en ny touchdown, och därmed att kvittera, genom ett fjärde och sista försök vid Marvels målområdeslinje, men göteborgarna försvarade det framgångsrikt med både näbbar och klor.

Göteborg Marvels offensive koordinator Carl Kamm håller med om att det var en match med två ansikten:

– Ja, i första halvlek märktes det att vi är ett ungt lag, det fanns mycket nervositet hos spelarna. Vi ändrade inte så mycket till andra halvlek egentligen, utan den stora skillnaden var att vi gjorde jobbet, började vinna fler first down och kunde därmed öppna spelet på andra. Våra djupa pass började också fungera, vilket gjorde skillnad.

STU Northside Bulls head coach Marcus Juhlin summerar finalen – och säsongen.

– Vi går ut bra, men slår av på takten. Vi gör inte jobbet och får därmed inte ut vad vi ska. Vi har mer att ge. Ibland är det motgång, synd bara att det är i en final.

– Det viktiga är egentligen inte att vinna guldet, utan att vi haft en bra säsong och kan bygga vidare för framtiden.

Till finalens mest värdefulle spelare i Göteborg Marvels utsågs Ville Olsson.

Samma utmärkelse i STU Northside Bulls gick till John Lannefors.

Division 1-finalen på Kristianstad IP var den sista matchen i amerikansk fotboll på arenan. En ny arena är under uppförande på andra sidan gatan, där Kristianstad Predators kommer att spela sina matcher från och med nästa säsong – liksom andra matcher som kan komma att bli aktuella, såsom framtida landskamper för olika åldersgrupper herr och dam.

Marvels går på genombrott.

Foto: Maria Schedin