Fotbollen tog plats i Karlstad

Hallå där, Kristian Elisson, som klev upp i talarstolen under Riksidrottsmötet, RIM, i Karlstad och pläderade för att även ordföranden ska räknas in i motionen om kvotering 60-40 i styrelse och kommittéer.

SAFF:s tilläggsyrkande röstades ned. Ser du det som ett nederlag?
– Absolut inte. Allt annat än att det skulle röstas ned hade varit oväntat.

Varför gick du upp i talarstolen då?
– För att visa var vi inom amerikansk fotboll står i frågan, nu är frågan väckt och vi kan tillsammans med andra idrotter diskutera och driva frågan till RIM 2019. Det gav också möjlighet att berätta om HBTQ-arbetet.


Foto: Helena Lindeen, SAFF.

Ärligt talat, visserligen tre kvinnor i SAFF:s styrelse sedan en månad tillbaka, men inte en enda förra året och därmed då ett av 16 förbund utan kvinnlig representation i styrelsen. Är SAFF verkligen rätt förbund att driva den här frågan?
– Absolut, vi visar att vi inte räds de utmaningar vi har framför oss, bland annat ökad representation av kvinnor i styrelse och kommittéer. Mitt anförande föll i god jord med många positiva kommentar.

Några reflektioner kring Riksidrottsmötet i övrigt?
– Ja, att det var mycket bra stämning. Det finns en enighet kring många viktiga frågor, bland annat den geografiska spridningen av verksamhet och beslut. Det är viktigt att både distrikt och föreningar känner delaktighet i verksamheten, så att det inte bara upplevs som att ”det är något som de har beslutat i Stockholm”.

Något annat du vill passa på att säga när jag ändå har dig på tråden?
– Ja, tre saker: att vi upplevs som ett progressivt förbund trots att vi hör till de mindre, att vi tog plats också genom att det var NEFL-final på Tingvalla i Karlstad under söndagen – vilket både jag och konferenciern Rickard Wallin, tidigare stjärnspelare i ishockey, förde fram – samt sist, men absolut inte minst: jag och övriga SAFF-delegater fick chans att umgås med och lära känna representanter från Carlstad Crusaders.