Förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt inför Nordiska mästerskapen

Tisdagen den 19 oktober kl. 16.30 sparkar den första matchen i de Nordiska mästerskapen i amerikansk fotboll för herrjuniorer. Värdlandet Danmark tar emot det svenska juniorlandslaget, och vi passade på att ställa ett par frågor till den svenska förbundskaptenen Sebastian Brinkenfeldt inför turneringen.

Äntligen dags för Nordiska mästerskap igen. Hur känns det?
– 
Det känns väldigt roligt att återigen få stå på planen tillsammans med juniorlandslaget. Senaste matchen juniorlandslaget spelade var EM-finalen i Bologna 2019, en match som inte gick Sveriges väg men som visade att vi har det som krävs för att konkurrera med de allra bästa i Europa. Nu är det dags att återigen prova på internationellt motstånd och på vilket bättre sätt att göra det än genom de anrika Nordiska mästerskapen! Sedan 2019 har vissa förändringar skett i staben och vi åker ner till Danmark med en delvis ny, om än rutinerad, coachstab. Det ska bli spännande att se hur vårt arbete fungerar när det väl gäller. 

Sverige är regerande nordiska mästare. Vad har du för minnen från turneringen i Kristianstad?
– 
Det jag framförallt tog med mig ifrån den turneringen var hur viktigt NM är för våra spelare. Det är lätt att fokusera på EM och VM, men spelarna i juniorlandslaget vill alltid tävla mot de bästa, oavsett nationalitet.

Hur var inför-lägret i Skövde, fick ni de svar du önskade?
– 
Läger strax innan turnering är på det hela taget värdefullt för truppen och staben. Allt hålls fräscht i minnet och det är lättare att bibehålla fokus på uppgifterna i den ”bubbla” som uppstår. Dock behöver man vara mycket mån om att hantera ”loaden” som spelarna utsätts för, och undvika alla moment som sliter i onödan. Jag tycker att coachstaben har hanterat detta utmärkt och vi nådde en bra nivå av träning som förberedelser inför mästerskapen. 

Du har tagit ut 32 spelare till NM-truppen. Hur skulle du beskriva det lag som Sverige åker till Danmark med?
– 
En blandning av rutinerade veteraner och yngre spelare är en bra beskrivning. Från EM-truppen har vi med oss en fantastiskt värdefull rutin i Linus Lindberg, Adam Classon och Alexander Nordgren. Därtill ett gäng ”äldre” spelare födda 2002, som står för erfarenhet och ledarskap. Vi har också en relativt stor grupp spelare födda 2003 och 2004, som alla har talang och förmåga att spela på en hög nivå. Sammantaget en dynamisk trupp som säkerligen kommer leverera en spännande och sevärd fotboll. 

I dagens premiärmatch väntar hemmanationen Danmark. Vilken koll har vi på dem?
– 
Danmark har sedan senaste gången vi såg dem under EM 2019 bytt större delen av sin coachstab. Långtida HC Lars Carlsen, en av Europas mest rutinerade förbundskaptener, har nu ersatts av Victor Andersen. På så vis är Danmark något av ett oskrivet kort för oss, men vi förväntar samtidigt att man kommer kliva in i turneringen med samma rutin som tidigare och vara väl förberedda inför match. 

Vad blir nycklarna för Sverige mot Danmark och i turneringen i stort?
– 
Att hålla premiärnerverna i schack och fokusera på att spela lugnt och metodiskt. Därtill att kommunicera med varandra, både i spelartruppen och i coachstaben, samt givetvis mellan spelare och coacher. Kommunikationen i gruppen är A och O i internationella sammanhang, för att kunna hitta bra lösningar på de problem vi ställs inför. 

Är det några nyckelspelare i Sverige som du tycker vi ska hålla koll på?
– 
EM-veteranerna DL Linus Lindberg, DL Adam Classon och LB Alexander Nordgren är spelare av hög internationell nivå och värda att hålla ett öga på. Samtliga tre har blivit utvalda till kaptener för laget, tillsammans med QB Johan Hallgren, som också är värd att ha koll på.