Förbundskapten Ehrenreich inför NM i Kristianstad

Från fredag till söndag spelas Nordiska mästerskapen för herrarnas U-19 landslag i Kristianstad med Sverige, Norge, Danmark och Finland som deltagande länder. Sverige spelar sin premiärmatch på fredag kväll mot Norge, och inför turneringen tog vi pulsen på Sveriges förbundskapten Andreas Ehrenreich.

Tidigt, tidigt på torsdagen började förbundskapten Andreas Ehrenreich resan mot Kristianstad och de Nordiska mästerskapen, och under bilresan söderut passade vi på att stämma av läget inför årets sista mästerskap för ett svenskt landslag i amerikansk fotboll.

– Det känns jätteroligt ned NM, det här ska bli spännande. Det är särskilt roligt att Norge är med igen tycker jag!

Laget och tränarstaben samlades idag torsdag, och ni spelar premiären mot Norge redan imorgon. Det känns som kort med förberedelser?
– Ja, det är det. Det ingick i den ursprungliga planeringen att ha ett läger inför mästerskapet, men omständigheterna gjorde att det inte gick att få till. Det är också en anledning till att laget som spelade junior-VM i Mexiko utgör stommen även i detta landslag.

VM i Mexiko ligger ett par månader bort nu. Vad tar ni med er från turneringen in i denna?
– Om det hade varit exakt samma lag hade det varit en sak, men nu är det en hel del spelare som saknas och det är nya som har tillkommit. Så det är på många sätt en ny situation nu, även om vi som landslag förstås lärde oss mycket VM-äventyret.

Förändringarna i truppen, vad beror dessa på?
– Några har tackat nej – en hel del av killarna har spelet såväl juniorfotboll som seniorfotboll och VM i Mexiko. Det blir en lång säsong och de är både fysiskt och mentalt slitna. Så det är inte konstigt, men det är något som vi ser effekterna av nu. Så vi saknar ett par spelare, men åker till Kristianstad med ett bra svenskt lag.

Vi spelar också med en ny QB jämfört med VM i Mexiko?
– Ja, det stämmer. Vi har tre tilltänkta starters på QB-positionen, och då Dennis Isberg och Michael Cox nu inte finns på plats är det Samuel Jämthammar från Limhamn Griffins som kommer leda det svenska anfallet.

Förutom QB:n, är det någon särskild spelare eller lagdel som blir särskilt viktig?
– Den offensiva linjen kommer bli nyckeln. Kan den gruppen prestera, vilket jag tror att den kan, så kommer vi att få till ett riktigt bra svenskt spel. Samuel har en annan spelstil än både Dennis och Michael, vilket gör att vi kommer spela med annan spelbok och måste kunna etablera ett effektivt springspel för att få igång anfallet. Så den offensiva linjen blir jätteviktig.

Vi möter Norge i premiärmatchen på fredag. Vad vi vet om dem?
– Inget alls egentligen. Vi har studerat matchfilmen från en U17-landskamp som Norge spelade förra året och där ledarstaben är densamma som nu, det matchen har vi koll på. Men annars är det väldigt lite, och det ska bli intresse att se hur de kommer spela på fredag.

Övriga lag i turneringen är Finland och Danmark, samma lag vi mötte i förra sommarens EM-matcher. Hur ser du på styrkeförhållandena mellan dessa två lag och Sverige?
– Vi åker till NM för att vinna turneringen, absolut. Finland och Danmark är duktiga, men vi besegrade båda länderna förra året och siktar på att göra det igen. Som jag nämnt tidigare saknar vi ett par spelare, men det gör alla lag.

Någon hälsning till de som kommer titta på matcherna live eller via streamen?
– Det här kommer bli en spännande avslut på ett långt år med juniorlandslaget – många av spelarna har varit med på fyra läger, på VM i Mexiko och nu NM. Men en härligare avslutning än ett mästerskap på hemmaplan är svårt att tänka sig, och jag ser fram emot att avsluta året på ett bra sätt tillsammans med spelare och ledarstab. Nu kör vi!

NM-turneringen sparkar av fredagen den 19 oktober med Finland-Danmark kl. 16 och Sverige-Norge kl. 19. Båda matcherna spelas på Kristianstad IP och livesänds på https://saff.solidtango.com/watch/o4h31i88 resp. https://saff.solidtango.com/watch/o4qxhdjt.