Flagglandslaget siktar på EM-medalj

31 augusti-3 september avgörs EM i flaggfotboll i Danmark. Hemmanationen är skyhög favorit. Sverige siktar på minst brons och en plats i nästa års VM.

Helgen 12-13 augusti samlade förbundskapten Andreas Östlund 18 spelare till uttagningsläger i Uppsala.

Där och då spikade han truppen på 15 man som ska åka till Köpenhamn och försvara de blågula färgerna mot Danmark, Israel, Storbritannien och Norge.

Stommen utgörs av spelare från de tre senaste årens Svenska Mästare, Uppsala 86ers: sju av 15 spelare.

Andreas Östlund, förbundskapten för landslaget
i flaggfotboll, tror på medalj i EM.
Foto: Uppsala 86ers

– Vi gör som övriga nationer, främst Danmark, bygger på en stomme från en klubb. Samtidigt är det viktigt att blanda upp så att även de andra klubbarna får en drivkraft att fortsätta satsa, säger Andreas Östlund och förklarar det svenska lagets ambition i EM:

– Vi åker till EM för att göra så bra ifrån oss som möjligt. Vi siktar på minst brons. Ska det bli final behöver vi slå Storbritannien som är ett riktigt bra lag som spelar snabbt och rakt. Danmark är givet finallag. De är försvarande Europamästare och föll knappt i senaste VM-finalen mot USA.

– Norge ska vi slå. Slår vi Storbritannien är det bra, slår vi Israel är det fantastiskt och slår vi Danmark är det enormt!

Inleder mot Israel
Sverige inleder mot Israel fredag 1 september, möter de tre övriga nationerna lördagen 2 september och spelar förhoppningsvis både semifinal och final söndagen den 3 september.

Var och när VM spelas 2018 är oklart. Det ryktas om Panama. Oklart är också hur många lag från EM som går till VM.

– Jag försöker få våra spelare att fokusera på uppgiften i Danmark, så får vi se vad som händer därefter. Det kan sluta med att alla länder från vårt EM kvalificerar sig för VM. De bästa länderna i flaggfotboll i världen, förutom länderna i Europa även USA och Mexiko, är med i IFAF New York, så det blir ett bra VM hur som helst.

Danmark rekryterar sina spelare främst från handboll och basket – inte från amerikansk fotboll.

– De är riktigt bra atleter, starka och snabba. Vi kan se fram emot att möta spelare som är nästan två meter långa och med bra fotarbete och fina händer. Vi har varit chanslösa i tidigare möten, även om vi slog de danska mästarna i våras, så det kan gå, säger Andreas Östlund som ser positivt på utvecklingen av flaggfotboll i Sverige:

Kräver tränare
– Vi bygger sakta men säkert. En del tycker att vi ska satsa hårdare med uppsökande verksamhet i skolorna, men för det krävs många välutbildade tränare, och det har vi inte idag. Jag tycker att vi ska fortsätta på den väg vi är nu, med ytterligare ett par lag och starkare seriespel år för år – att lägga en bra grund.

– Gör vi det framgångsrikt så kommer flaggfotboll att vara större än amerikansk fotboll i Sverige om tio år, säger en förbundskapten som har rötterna som coach i amerikansk fotboll, men nu går för fullt för flaggfotboll.

Andreas Östlund på den tiden det begav sig som spelare.
Här i en landskamp mot Storbritannien.
Foto: Privat

 

Truppen till EM:

 1. ANDREAS HELLSTRÖM Eskilstuna Sharks
 2. ERIK LAGERSTRÖM Uppsala 86ers
 3. LINUS HAGVALL Uppsala 86ers
 4. MARTIN WESTER Uppsala 86ers
 5. MAX LINDVALL Uppsala 86ers
 6. PHILIP SMITH Eskilstuna Sharks
 7. PONTUS RÅNEBY Eskilstuna Sharks
 8. ROBERT ALMSTRAND Ale Brewers
 9. SUNDIATA OWENS Uppsala 86ers
 10. MARTIN VÄNT Norrköping Monarchs
 11. JOHAN HILLMAN Norrköping Monarchs
 12. TOBIAS KARLSSON Jönköping Spartans
 13. ALEXANDER WIKSTRÖM Uppsala 86ers
 14. STEFAN BORELL Uppsala 86ers
 15. ERIC BRASK Eskilstuna Sharks

Förbundskapten: Andreas Östlund

Assisterande coacher: Jimmy Holmberg och Robert Lundström

Team Manager: Markus Agebrink

Sjukvårdsansvarig: Sofia Berndtsson