Finaldag för NM i Kristianstad – guldchans för Sverige

Söndagen den 21 oktober ska det avgöras – vilket är det bästa U19-landslaget i Norden för herrar? Finalen mellan Sverige och Finland sparkar av kl. 13, innan dess spelar Norge mot Danmark om bronsmedaljen kl. 10. Båda matcherna spelas på Kristianstad Arena.

I den första matchen på Kristianstad Arena denna söndag möts alltså Danmark och Norge. Danskarna stod emot bra i semifinalförlusten mot Finland och visade upp ett bra passningsspel med 134 yards i luften, och ett försvar som förvisso släppte till spel mot Finland men som också gjorde en hel del egna, särskilt i inledningen av matchen. Men till slut kunde de inte stå emot ett starkt Finland, och att de dessutom fumlade bollen tre gånger i anfallet hjälpte inte till, och är något de måste ändra på mot Norge.

Norge i sin tur producerade -22 yards rushing mot Sverige, men har en rörlig QB i Wilhelm Arnes Domaas som har potential att omvandla ett negativt spel till något positivt och ett försvar som aldrig slutade spela hårt trots de stora siffrorna mot Sverige i 0-38-förlusten.

Danmark är utifrån meriter och måndagens matcher favoriter till bronset, men Norge var vid gott mod efter förlusten mot Sverige och är ett lag som har allt att vinna och inget att förlora i bronsmatchen mot danskarna.

I finalen tre timmar senare ställs Sverige mot Finland, två länder som nyligen spelade Finnkamper mot varandra där Sveriges ungdoms- och flagglandslag vann, medan det svenska damlandslaget föll i en uddapoängförlust.

Nu är det de svenska U19-landslaget tur att göra upp med Finland, och Sverige gör det med ett anfallsspel som är fokuserat på ett hålla bollen på marken – Sverige QB Samuel Jämthammar fick mot Norge fram 6 av 11 passningar för 85 yards, men en av dessa passningar gick för en 60 yards lång TD (vilket också var matchen första spel). Resterande del av matchen passade Sverige för 25 yards men sprang för 151.

Sveriges tre ledande running backs mot Norge (Jonathan Gustafsson, Viktor Lundberg Cimrell och Max Forsback) hade imponerande 7,2, 7,2 resp. 6,9 yards per rush mot Norge, något som går att bygga vidare på mot Finland om den svenska offensiva linjen kan öppna luckor i den finska defensiva motsvarigheten.

På just på den finska defensiva linjen finns en spelare att hålla ett extra koll på i Finland i finalen i 77, Edward Vesterinen. Han står i programmet uppställd som offensiv linjespelare men firade i semifinalen mot Danmark stora triumfer på den defensiva linjen med 3,5 tacklingar, 2 tacklingar bakom line of scrimmage, 1 forced fumble och 1 sack. Vesterinen har potential att bli nästa finska spelare att ta steget över till spel på college i USA.

Sveriges försvar höll nollan mot Norge och gjorde en riktigt bra match, där särskilt den defensiva linjen stack ut på ett positivt sätt och de defensiva backarna fyllde på bra i springspelet. Mot Finland ställs de dock mot en svårare utmaning. Finlands välbalanserade anfall producerade 159 yards rushing och 161 yards i passningar mot Danmark och leds av en duktig QB i August Wahlstein. Som så ofta i amerikansk fotboll en blir en av nycklarna till en svenska seger i eftermiddag att se till att han inte får tid att hitta fram till sina wide receivers eller running backs som gärna tar sig ut på planen och tar emot passningar.

Sveriges starters mot Finland

OL Anton Oskarsson
OL Kalle Hjerton
OL Oscar Adolfsson
OL Max Lövblad
OL Anton Hyvönen
WR Theodor Landström
WR Edvin Almeida Taborda
WR Alexander Nesic
WR Axel Alenius
RB Jonathan Gustafsson
QB Samuel Jämthammar

DL Teo Falk
DL Adam Bender
DL Adam Segerlund
DL Sebastian Nilsson Bergström
LB Victor Garcia Blombäck
LB Erik Klerestam
LB Emil Hovde
DB Alexander Nordgren
DB Karl Berg
DB Måns Åberg
DB David Bernström

Allt tyder på de som tar sig till Kristianstad Arena denna söndag kommer att få se en spännande och på förhand oviss final, där Sverige möjligen får inneha ett litet favoritskap med tanke på att man vann senaste lagen möttes på juniornivå samt fördel av hemmaplan.

Kan du inte se matcherna på plats i Kristianstad ser du bronsmatchen på https://saff.solidtango.com/watch/x2nqs5pf och finalen på https://saff.solidtango.com/watch/7rjxmfbc.