Elina Kjellin med på nätverksträff för kvinnor i landslagslednin

 

I dagarna har kvinnliga ledare på landslagsnivå inom idrotten samlats för gemensamt erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Platsen var Bosön på Lidingö och några av deltagarna var Ulrika Sandmark, förbundskapten simning, Lilie Persson, assisterande förbundskapten fotboll, Johanna Ojala, SVT-profil och tidigare längdskidtränare i Norge samt landslagscoachen i amerikansk fotboll Elina Kjellin.

Eli

Bland annat diskuterades OS och Paralympics i Rio utifrån erfarenheter från en eller flera tränare, ledare eller aktiva.

Intentionen med nätverksträffen för kvinnor i landslagsledning är kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för olika ledarkategorier inom specialförbundens elit- och landslagsverksamhet.

-Det var verkligen en nyttig erfarenhet och inspirerande att få delta i denna kvalificerade samling idrottssakkunniga, säger Elina som började spela amerikansk fotboll i Stockholm Mean Machines U16-lag 2005.

Hon framstod snabbt som en talang som defensive back (DB). Elina har bl.a. fyra SM-Guld på sin meritlista och fick så sent som 2014 utmärkelsen “Årets DB” i damligan. Under sin landslagskarriär har Elina deltagit i VM, EM och flertalet Finnkamper.

Som coach har hon varit aktiv på en rad olika nivåer och i olika föreningar, bland annat Stockholm Mean Machines, Hersby Hooligans och Carlberg Cavaliers.

Under 2016 blev hon den första kvinnliga coachen i Superserien då hon var en del av Northside Bulls coachstab. Elina har varit aktiv i utvecklingslandslaget ungdom (ULU) sedan 2015 och har hand om lagets cornerbacks.

-Det var första gången jag var med i ett sådant här sammanhang och för mig som kommer från en så mansdominerad sport var det naturligtvis roligt att träffa kvinnliga kolleger från andra sporter och utbyta erfarenheter. Det är inte så ofta som jag träffar kvinnliga kolleger precis, berättar Elina.

-Man får också lite perspektiv på sin egen sport när man hör om villkoren inom andra idrotter. Fotbollstjejerna bor till exempel på flotta hotell när de är ute och spelar, de har alla kostnader betalda etc. Där är ju alls inte vi ännu inom amerikansk fotboll. Var och en får stå för sina egna kostnader.

De här nätverksträffarna för kvinnliga ledare äger rum två gånger om året.

-Jag kommer definitivt att försöka vara med fler gånger, konstaterar Elina.