Dukes Tourney jubilerar med rekord

Dukes Tourney firar 25 år med rekorddeltagande: cirka 1 000 spelare och ledare i totalt 38 lag från 20 föreningar deltar i ”norra Europas största ungdomsturnering i amerikansk fotboll” som startar i Skövde på fredagen.

Dukes Tourney startade som en seniorturnering av Skövde Dukes 1993 och lockade då sex lag. Från tidigt 2000-tal växlade den över till allt fler ungdomslag för att bli en ren ungdomsturnering för cirka tio år sedan.

I år spelas 92 matcher på sex planer på Lillegårdens idrottsområde i norra delarna av Skövde inom klasserna U11, U13, U15 och U17, fredag-söndag.

38 lag deltar i 25-årsjubilerande ungdomsturneringen
Dukes Tourney i Skövde som startar på fredagen. Rekord!
Foto: David Lee

Lag från mellersta och södra Sverige deltar, främst etablerade föreningar som Carlstad Crusaders, Örebro Black Knights, Uppsala 86ers, Stockholm Mean Machines, Tyresö Royal Crowns, Göteborgs Marvels, Kristianstad Predators, Arlanda Jets och Täby Flyers – men också lag från föreningar som gått ihop för att få till slagkraftiga lag under semestertider och kunna erbjuda bra motstånd.

– Vi tvingas tacka nej till lag varje år. Det som begränsar oss är faciliteter såsom omklädningsrum, säger Linus Jakobsson i tävlingsledningen för turneringen, som även har deltagit i turneringen som spelare i Skövde Dukes, och fortsätter:

– Vi vill växa och tittar på olika lösningar. Vi har dessutom öppnat upp för damlag att delta och hoppas få till en damklass nästa år.

Fint samarbete föreningarna
Förutom spelare och ledare närvarar 150 funktionärer, 50 domare, 20 sjukvårdare, förbundskaptener för de olika landslagen, representanter från regionala och nationella idrottsgymnasier samt Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och cirka 1 500 medföljande föräldrar, syskon och släktingar.

Spelare och ledare bor mestadels i klassrummen på Kavlebrogymnasiet, medföljande på hotell. Även hotell börjar bli ett alternativ för spelare och ledare. I år har tre av föreningarna hyrt in sig på hotell.

– Vi är mycket tacksamma för Dukes fina turnering. Sommaren är visserligen högsäsong för oss, men turneringen hjälper till att fylla upp de sista rummen. Det är också positivt för både vår restaurang och vårt spa att det kommer spelare, ledare och familjemedlemmar och bor hos oss. Skövde är en idrottsstad, vi har ett bra samarbete med idrottsföreningarna och försöker bidra genom att försöka ge bra priser på boendet, säger Katrin Kangas, hotellchef på First Hotel Billingehus.

Dukes Tourney består både av etablerade lag och lag
där föreningar gått ihop för att skapa ett slagkraftigt motstånd
i semestertider.
Foto: David Lee