Carlstad-stjärnan hjälper nyanlända

När Josef Nguzo var 7 år kom han med sin mamma och bror från Tanzania till Värmland. Nu är han firad stjärna i Carlstad Crusaders – och ska hjälpa nyanlända in i samhället med hjälp av fotbollen.

Josef Nguzo vet hur det är att komma till en helt ny miljö där allt verkligen är nytt: språket, kulturen, kompisarna, skolan…

– Jag hade tur som hittade amerikansk fotboll tidigt. En kompis drog med mig på en träning med Carlstad Crusaders. Vi hade precis flyttat från Lindors till Karlstad. I början tyckte jag inte alls att det var speciellt kul, men ju mer jag lärde mig om sporten, desto mer intresserad blev jag.

Amerikansk fotboll visar verkligen vilken karaktär du har, säger Josef Nguzo som nu vill ge tillbaka till nyanlända som kommer till Karlstad.

Så förutom att vara spelare i A-laget, coach för U15-laget och coach i U17-landslaget är Josef Nguzo sedan en månad tillbaka ideellt engagerad projektledare för ett projekt för nyanlända, på uppdrag av Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och Karlstad kommun – och med välsignelse från sin arbetsgivare Carlstad Crusaders.


Josef Nguzo med sina adepter i Carlstad Crusaders
U15-lag. Snart ska han även coacha en grupp nyanlända
som ett led i att inkludera dem i Karlstad.
Foto: Thomas Björn

Josef ska introducera intresserade, nyanlända i flaggfotboll för att gå över till amerikansk fotboll i full skala när han ser att gruppen fungerar.

– Målet är att kunna starta ett lag i flaggfotboll inom ett år och spela mot andra lag, bland annat i Avesta som jag haft en del kontakter med, och som också planerar att starta ett lag med nyanlända. Ett annat mål är att de som börjar ska fortsätta att spela, få nya kompisar och komma bättre in i det svenska samhället. Amerikansk fotboll är ett verktyg för inkludering, helt enkelt, förklarar Josef Nguzo och fortsätter:

– Det skulle lika gärna kunna vara fotboll med rund boll, men fördelen med amerikansk fotboll är att det är en mer utpräglad lagsport utan stjärnor. Alla roller i laget är lika viktiga för att det ska bli en helhet.

Extra inspirationen och motivation till att driva projektet fick Josef Nguzo när han lyssnade till Helen Pellonpää från innebandyklubben Tierps IBK, som talade under en nationell konferens i Karlstad om idrott och mångfald.

Hur får du kontakt med de nyanlända?
– Jag åker ut till olika boenden för nyanlända och berättar om möjligheterna med flaggfotboll och amerikansk fotboll. Sedan är det bara att hoppas att de tycker att jag är en schysst snubbe, kommer till träningarna, vill stanna kvar i laget – och får stanna kvar i Sverige, förklarar Josef Nguzo.

Henric Hedberg, styrelseledamot och ansvarig för integrationsfrågorna i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, är imponerad av Josef Nguzos engagemang.

– Josef visar att inkludering inte behöver vara så svårt, du kommer långt med ett stort hjärta och lite initiativkraft, som han beviserligen har.