Carlstad mästare för tredje året i rad

Det tog ett tag för favoriten Carlstad Crusaders att få upp farten i SM-finalen för damer på Tingvalla IP i Karlstad. Men till slut kunde Crusaders besegra Örebro Black Knights med klara 28–0 (8–0) och ta föreningens tredje raka SM-guld på damsidan.

Det var ingen sprakande anfallsfotboll som de 50 personerna i publiken bjöds på under inledningen av SM-finalen på ett regntungt Tingvalla IP, båda lagens försvar började bättre än sina anfallsdito. Men det var Carlstad som har övertaget, och Crusaders hade tre chanser att gå upp i ledningen – men två touchdowns togs bort av flaggor och vid det tredje tillfället tappar Carlstads Gaby Knops bollen när hon är ensam i Örebros målområde.

Det är först när det återstår drygt 6 minuter av den första halvleken som Carlstad till slut gör en godkänd touchdown, och den görs när Sydney Green hittar fram till Linda Johansson med en 9 yard lång TD-passning. Årets spelare i Superserien Dam 2020, Karin Ullén, står för de två extrapoängen.

Ställningen 8–0 står sig till halvlek – men hade inte Örebros Christin Hecker fumblat bollen efter att ha tagit emot en lång passning från Julia Schlatow hade resultatet i paus kunnat vara annorlunda…

Om första halvlek var poängsnål tog det bara 67 sekunder av den andra halvleken innan Karin Ullén springer 25 yards för en touchdown och utökar Carlstad Crusaders ledning till 14–0. Ullén skadar sig dock därefter, men Crusaders, som gått obesegrade genom serien, rullar vidare, främst på marken där de under matchen springer för hela 220 yards.

Carlstad utökar sin ledning efter att först Therese Helgman tar en interception och ger Carlstad bollen på Örebros planhalva. Spelet som resulterar i en touchdown är elegant – Sydney Green passar till Linda Johansson som kastar bollen vidare till Anna Hedström som orörd kan springa in i Örebros målområde. Gaby Knops springer in extrapoängen till 22–0, vilket också är ställningen efter den tredje kvarten.

I den fjärde kvarten försöker Örebro två gånger om konvertera på fjärde försök, men misslyckas vid båda tillfällen. Istället är det tidigare nämnde Green som själv trycker in 28–0 med 3 minuter och 54 sekunder kvar av matchen och definitivt säkrar vinsten och ett tredje raka SM-guld till Carlstad.

Till MVP i finalen utses Carlstad Elin Thimfors, som förutom spel på den offensiva linjen leder Carlstads försvar med 9 tacklingar och en blockerad Örebro-punt. Linda Johansson har en sack, två tacklingar för förlust av yards och en blockerad passning i försvaret, medan Chatarina Julin springer 33 yards med en fumblad Örebro-boll.

Isabella Pelonzi är en gigant i Örebros försvar med 10 tacklingar, medan Izabel Burger springer tungt i anfallet med 16 rusher för 47 yards och Luna Schytz tar emot 3 passningar för 54 yards. I Carlstads anfall är det Anna Hedström som springer mest och bäst, 14 gånger för 83 yards. QB Green får fram 8 passningar, 2 av dem för touchdowns, för 49 yards.

Örebros dito Schlatow gör en bra match och står för 7 av 29 passningar för 117 yards och 1 interception. Men det är Carlstad Crusaders som till slut får höja SM-bucklan mot den grå värmländska himlen, och SM-guldet är tillbaka i Carlstad ytterligare ett år.

Här hittar du statistiken från SM-finalen