Borås noshörningar byggde lag i rekordfart

Det började med ett hopplockat lag i herrarnas SM-slutspel under SM-veckan, toppat med två kvinnliga spelare. Det fortsatte med ett eget damlag. Och i helgen spelar Borås Rhinos damer SM-slutspel. Vem var det som sade att noshörningar inte är snabba?


Borås Rhinos flaggfotbollslag damer, åtta veckor ungt
– och redan redo att vara med och stångas om SM-guldet.

Foto: Borås Rhinos

På lördag är det SM-slutspel i flaggfotboll för damer i Eskilstuna. Regerande mästarinnorna Arlanda Jets, Stockholm Mean Machines, Djurgården och arrangerande Eskilstuna Sharks får i årets slutspel även sällskap av Borås Rhinos. Ett lag som inte ens fanns för åtta veckor sedan.

Då var det SM-slutspel för herrarna, som en del av SM-veckan i Borås. Ett par av spelarna i det amerikanska fotbollslaget Borås Rhinos ställde upp – utan att ha tränat ihop en enda gång. Laget var förstärkt av två kvinnliga spelare, Pauline Orsman Ziebell och Jenny Larsson. Den senare började med att göra touchdown i sitt första byte!

Efter SM-slutspelet för herrar bildades ett damlag i Borås Rhinos, vars damer redan hade ett lag i amerikansk fotboll.

– Damernas amerikanska fotbollslag drog sig ur serien under våren, de fick inte ihop spelare. Efter SM-slutspelet för herrarna bildade damerna ett lag i flaggfotboll med spelare från i huvudsak det tidigare laget i amerikansk fotboll, men också några nya, berättar Niklas Lindström.


Niklas Lindström, coach Borås Rhinos flaggfotbollslag damer.

Foto: Privat

Niklas Lindström spelar i Borås Rhinos amerikanska fotbollslag och flaggfotboll för samma förening – och coachar damernas flaggfotbollslag där hustrun Linnea spelar quarterback.

– Vi har ingen koll på de andra lagen. Vi åker till Eskilstuna för att vinna så många matcher som möjligt, och för att ha roligt. Spela final på Hagadagen med 10 000-tals besökare? Det låter roligt. Det gör vi gärna!

Amerikanskfotboll.com ställde tre frågor till de övriga lagen i SM-slutspelet:

 1. Hur har året varit för laget?
 2. Vad har ni för mål och förväntningar inför helgen?
 3. Vad har ni för idéer på hur vi kan lyfta flaggfotboll i allmänhet, och flaggfotboll damer i synnerhet?


Ville Korhonen, head coach Arlanda Jets Dam (regerande mästarinnor. Foto: Arlanda Jets):

 1. Vi har några mer erfarna flaggfotbollsspelare som har hjälpt andra väldigt mycket, och laget har därmed utvecklats både vad gäller teknik och spelförståelse. Vi har lärt oss spela mer flaggfotboll och mindre amerikansk fotboll.
 2. Mål är att vinna SM. Vi hoppas att det blir bra matcher och ett roligt evenemang.
 3. Damflagg ligger bra under hösten, en del av spelarna spelar ju också kontaktfotboll. Vi behöver försöka få in flagg i skolorna och skapa skolserier och Skol-SM, som för övrigt finns i grannlandet i öst …


Erik Sigvardsson, head coach Djurgårdens IF Flaggfotboll Dam (till höger. Foto: Privat):

 1. Vi drog igång verksamheten på riktigt i slutet av juni. Sedan dess har vi haft en stor närvaro på träningarna och det har gått rätt fort fram i utvecklingen hos spelarna. Vi har haft turen att kunna dra ihop ganska många herrar som vi kunnat sparra mot under träningarna. Några av dessa är landslagsspelarna Max Lindvall, Sundiata Owens och Stefan Borrell. 
 2. Det är väldigt svårt att egentligen veta vad vi kommer möta för kvalitet på lördag. Men jag förväntar mig att vi kommer vara jobbiga att möta då vi har långa och snabba spelare samt Alice Lindvall som QB.
 3. I herrserien tror jag på att dela in serien i en A- och en B-serie. Ingen utvecklas av resultat som 87-0. För damerna tror jag mycket på att våga stå på egna ben. Flaggen har länge varit i skuggan av amerikansk fotboll – ett alternativ för dem som inte vill tacklas. Jag tror mer på att frigöra sig från den amerikanska fotbollen och skapa spelare från grunden.

Björn Almström, head coach Stockholm Mean Machines Dam (Foto: SMM):

 1. På flaggsidan är detta något nytt för oss. Då ”tacklingssäsongen” har tagit upp mycket tid har vi inte riktigt hunnit med att göra något fullt seriöst av detta. I år har vi ändå försökt genom att ha ordentliga träningar och spelböcker som kanske är mer anpassade för flaggfotboll än för elvamannafotboll.
 2. Självklart satsar vi på guld! Men knappt någon av oss har någon större erfarenhet av flaggfotboll. Därför går vi i SMM in med inställningen att bara ha roligt och försöka visa upp spännande fotboll.
 3. Fler turneringar. Kanske till och med ett par ”mini camps” där spelare från alla föreningar får komma och lira flaggfotboll tillsammans, och lära sig mer från de som kan detta bättre.

Andreas Hellström, head coach Eskilstuna Sharks Flaggfotboll (Foto: Eskilstuna Sharks):

1. Det är första året med dam-flagg i Eskilstuna och vi har ett samarbete med Avesta Bisons inför SM. Vi har spelare som bara tränat några träningar och några som började i januari. Ett väldigt kul år med många nya ansikten som hela tiden vill lära sig mer.

2. Vårt mål är att spela i Solna under söndagen. Eftersom ingen av våra spelare har någon erfarenhet av flaggfotboll eller amerikansk fotboll sedan tidigare så är det svårt att veta vart vi står, men vi hoppas överraska!

3. Det gäller att fokusera på där vi är nu, inte se för långt framåt. Struktur och planering är något vi kommer att komma långt med. Har vi två fungerande serier (dam/herr) så kommer det att locka nya spelare. Vi måste se flaggfotboll som en egen sport och inte ett komplement eller en skolaktivitet.