Årets första landskamp elddop för Ehrenreich

andreas-ehrenreich

Just nu råder det hektiska dagar för den nye förbundskaptenen Andreas Ehrenreich. Förberedelserna inför årets första landskamp är i full gång. På söndag tas truppen ut till vänskapsmatchen mot Polen på bortaplan den 10 september.

”Vi har av olika skäl haft lite ont om tid och befinner oss kanske inte riktigt där vi borde i förberedelserna. Men vi kommer att ha ett bra lag till Polen-matchen med många spelare som är hungriga på landslagsspel”, lovar Andreas Ehrenreich.

Som vanligt är det svårt att få alla inblandades almanackor att stämma överens.

”Landslagsmän som ska gifta sig just den aktuella helgen är det svårt att göra något åt. Dessutom är en del av bröllopsgästerna andra landslagsmän”, konstaterar Andreas.

Sextiosex spelare är kallade till landslagslägret på Österängens IP i Uppsala den kommande helgen. Alla är av den kalibern att de kan platsa i landslaget. Sedan ska truppen bantas ned till de cirka 40 – 45 spelare som får åka med. Merparten av de uttagna har någon form av landslagserfarenhet sedan tidigare, antingen i junior- eller seniorlaget. Men några nya kommer också att prövas.

 ”Alla som tas ut kommer att få spela. Vi tar inte med folk för att de ska sitta på bänken. Det går ju inte att utvärdera någon som inte spelar. Det handlar ju om en vänskapsmatch som ska vara en värdemätare på spelarna”.

Det blir också första gången som den nya landslagsstaben på 18 personer träffas. Alla kommer dock inte att åka med till Polen.

”Det är många delar som måste samverka och det kommer att behövas en hel del skruvande på delarna får att alla ska dra åt samma håll”, menar Andreas som gör en liknelse mellan staben och en topptrimmad racerbil. 

Under landslagslägret blir det förutom träning också mycket så kallad installation, det vill säga att man går igenom spelböckerna.

”Det är inte bara viktigt att ha styrka och toppfysik i det här spelet. Spelarna måste också snabbt kunna processa information om taktik och spelupplägg”, noterar Andreas vidare.

Det råder just nu något av en hype kring amerikansk fotboll i Polen och Andreas har hört från sina polska kolleger att det kan bli upp emot 30 000 åskådare på läktarna på Stadion Mosir utanför Warzsawa. 

”Våra grabbar är definitivt inte vana vid att spela inför en sådan storpublik. Det blir en utmaning. Dessutom har Polen ett bra lag så det blir säkert tufft”.

 Amerikansk fotboll är en ung sport i Polen. Ligan PLFA grundades så sent som 2006 och hade från början bara fyra lag. Men intresset växte snabbt och 2012 hade serien expanderat till 38 lag som spelade i fyra olika divisioner. Finalen på Nationalstadion i Warszawa sågs det året av hela 23 000 åskådare. Sedan dess har intresset för sporten ökat lavinartat och är i Polen sannolikt den snabbast växande sporten i Europa.

Ligamatcherna i den högsta divisionen har de senaste åren haft ett publiksnitt på 20 000 – 30 000 åskådare. Bara i USA drar amerikansk fotboll mer publik. Ligafinalen sänds alltid i nationell TV och väcker nästan lika stor uppmärksamhet som Super Bowl i USA.

 Senast de svenska och polska landslagen möttes var i februari 2013 i en inomhuslandskamp i Atlas Arena i staden Lodz. Då använde man sig av det s k arena-formatet, dvs en mindre plan med färre spelare. Sverige gick segrande ur den matchen. Det var den första landskampen någonsin för Polens landslag.

 Det polska landslaget lyckades förra hösten inte kvalificera sig till Europamästerskapens kvalificeringsgrupp B inför EM i Tyskland 2018. En jämn match mot Tjeckien slutade i snöplig förlust. Landslagets senaste match, en vänskapsmatch mot Danmark på hemmaplan i Polen den 6 augusti i år, slutade också med knapp förlust. Två landskamper, mot Belgien och Ryssland 2015, har dock vunnits.

 Polens head coach sedan två år Brad Arbon tog över ett lag som inte hade spelat på två år. Med två segrar och en förlust under förra året återgav han de polska fotbollsfansens tro på landslaget. De flesta i det polska laget kommer naturligtvis från lagen i den polska ligan, många från de polska mästarna Wroclaw Panthers.

 En vecka efter Polen-matchen åker Andreas till England för att titt på några kvalmatcher till EM och därefter börjar uppladdning och planering för den traditionella finnkampen i Helsingfors den 1 oktober. Ett nytt landslagsläger är inplanerat till den 24 och 25 september och truppen kommer inte att få exakt samma utseende som mot Polen. Finnkamperna brukar vara mycket prestigefulla.

”Det här blir två goda värdemätare på herrlandslaget av 2016-års modell. Utgången är definitivt inte given i någon av matcherna”, slutar Andreas.

 

Kallade spelare till lägret:

Förnamn Efternamn Förening Position 
Elias Eklind STU DB
Olof Eriksson CC DB
Marlon Escobar TRC DB
Sebastian Gauthier ÖBK DB
Daniel Gunnarsson CC DB
William James Dresden DB
Linus Lindström LG DB
Markus Persson CC DB
Nicholas Peterson Wasa DB
Alexander Sundström ÖBK DB
Fabian Söderberg U86 DB
Oscar Söderberg U86 DB
Martin Ullbrandt CC DB
Philip Widerström TRC DB
Malcolm Engström SMM DL
Olof Flemström CC DL
Jacob Gorecki SMM DL
Victor Hagman TRC DL
Jonathan Janlert SMM DL
Gustav Kierebinski U86 DL
JP Lannerfors STU DL
Johan Markström U86 DL
Simon Nilsson LG DL
Carl Romlin CC DL
Simon Sandberg CC DL
David Strobel LG DL
Gogi Vasic SMM DL
Fredrik Zetterlund U86 DL
Sebastian Nilsson ÖBK DT/OL
Hampus Simon TRC K/P
Joshua Akena Wasa LB
Filip Jönsson ÖBK LB
Christian Kuylenstjerna CC LB
Eric Murphy ÖBK LB
Josh Murphy ÖBK LB
Markus Persson LG LB
Oliver Persson LG LB
Alexander Piensoho STU LB
Erik Rauge TRC LB
Pontus Westman TRC LB
Aslan Zetterberg TRC LB
Eric Blomgren Wasa OL
Liam Chelin-Norman LG OL
Marco Gudding CC OL
Niklas Johansson CC OL
Rasmus Karlsson U86 OL
Lucas Lavin ÖBK OL
John Lindgren STU OL
Maximilian Malander TRC OL
Samuel Möller U86 OL
Sebastian Nilsson ÖBK OL
Henrik Petersson TRC OL
Sebastian Schöön LG OL
Jonathan Andersson Göteborg QB
Anders Hermodson QB
Philip Juhlin CC QB
Ludvig Persson STU QB
Jonathan Gihl KP RB
Timmy Göransson LG RB
Ludvig Hedblom STU RB
Marcus Hudritsch ÖBK RB
Emil Knutsson TRC RB
Victor Torenson CC RB
Johan Bergvall STU WR
Jacob Dahre CC WR
Gaston Gunnberg-Quérat STU WR
André Holgård CC WR
Fredrik Isaksson TRC WR
Tomas Jacobsen ÖBK WR
Amat Jobe TRC WR
Alex Joesph TRC WR
Denny John Wasa WR
Marcus Johnsson CC WR
Pär Lindelöf TRC WR
Josef Nguso CC WR
Michael Sander STU WR
Damian Scannella STU WR
Johan Stål ÖBK WR