Anders Hermodsson hoppas på slutspel i Italien

I vintras blev det klart att en av Sveriges bästa quarterbacks, Anders Hermodsson, 27, fyrfaldig svensk mästare i Carlstad Crusaders, hade skrivit på för Lazio Marines i den italienska fotbollsligan och för Gold Coast Kings i den australiska National Gridiron League (NGL) för 2016.

Säsongen i Italien är i full gång och Anders har nu börjat anpassa sig till livet i den italienska huvudstaden. Men redan i augusti börjar det stora äventyret med resan till Australien.
Anders stortrivs i Rom, där han sedan i januari bor centralt i ett trevligt områden bara tio minuters bussresa från hemmaplanen. Det gick snabbt att komma in i laget. Redan efter två matcher kände han sig riktigt hemtam.
”Jag tror att de är nöjda med mig och jag har också lyckats hålla mig skadefri”, säger han i telefon från Rom.
Med fyra vinster och en förlust i de första fem matcherna i serien tror Anders att Lazio Marines i praktiken redan klarat en slutspelsplats.
”Spelupplevelsen är ungefär som hemma och nivån på spelet är också detsamma. Jag spelar i den södra delen av serien och lagen i den norra är nog generellt lite bättre. Vi har definitivt chans att ta oss vidare i slutspelet”.
Stockholmaren Anders började spela amerikansk fotboll för Solna Chiefs 2004. Sedan tillbringade han en säsong med college football på Ohio Northern University i USA innan han återvände till Sverige och STU North Side Bulls.
Inför säsongen 2012 gjorde Carlstad Crusaders en av den svenska amerikansk fotbollens mest spektakulära värvningar då man övertalade Hermodsson att flytta från STU North Side i Stockholm till Karlstad och bli Quarterback i klubben.
Meritlistan är lång. Han har spelat tio A-landskamper, startade samtliga matcher i EM i Tyskland 2010 och fick två MVP-utmärkelser. JEM-silver 2008, fyra SM-guld och tre JSM-guld.
I höstas blev lockelsen stor att lämna Sverige och pröva sina krafter utomlands. Att spela i två olika länders ligor samma år var möjligt eftersom den italienska seriespelet startade i mars och slutar i början av juli. Den australiska ligan börjar inte förrän i oktober så Anders kommer att hinna acklimatisera sig och träna med sitt nya lag i flera månader.
”Det passar väldigt bra för mig att kunna kombinera ett år utomlands på det här sättet”.
När övergången var klar förklarade Kirk Mastromatteo, head coach för Gold Coast Kings och operativ chef för den australiska ligan, för sajten American Football International:
”Vi är glada att Anders kommer att bli en del av the Kings och av NGL. Han kommer redan från dag ett att kunna konkurrera med Jimmie Russel om titeln lagets stjärna. Vi hoppas naturligtvis att han ska blomstra här eftersom detta är honom en möjlighet att spela på den allra högsta nivån i världen utanför USA”.
Gold Coast Kings håller till på den australiska östkusten i södra delen av delstaten Queensland. Anders kommer att bo i staden Gold Coast söder om Brisbane.
”Det blir en tuff utmaning men roligt att spela i världens näst bästa liga efter NFL i USA”, menar han.
Ser du det här som bara ett år utomlands eller vill du fortsätta spela utanför Sverige?
-”Jag tar ett år i taget. Vi får se hur det utvecklas”, säger Anders som är klar med sina studier på högskolan i Karlstad.

THOMAS WESTLIND